Ahad, 3 Januari 2010

Analysis Kembali

Assalamualaikum Warahmatullahi wa Barakatuh.

Rasanya belum terlewat bagi saya untuk megucapkan Selamat Maal Hijrah 1431 dan Selamat Menyambut Tahun Baru 2010.

Berbagai dugaan dan halangan yang di hadapi pada tahun lepas yang banyak mengajar saya erti kehidupan dalam mematangkan hidup ini. Semoga pengalaman-pengalaman yang saya perolehi akan saya jadikan panduan untuk meneruskan kembali usaha memartabatkan emas sebagai satu komoditi. Emas ini merupakan salah satu perhiasan ahli penghuni syurga.

Bagi mereka yang membuat aniaya pada sesama makhluk agar ingat bahawa Allah itu Maha Adil. Kalau anda terlepas di dunia ni, pasti kita akan berjumpa di suatu masa (di mahsyar) bagi menuntut hak hak yang tidak di sempurnakan. Sesungguhnya tidak ada kehalalalan dan keberkatan pada harta yang di rampas tanpa rela. Janji Allah itu pasti dan pasti dan tetap pasti...Ingat bahawa doa bagi orang yang teraniya tiada hijab bagi Allah.

Baiklah, kerana ramai permintaan dari kawan-kawan semua, saya akan memulakan kembali analisis teknikal yang telah lama saya tinggalkan. Tetapi saya ingin ingatkan bahwa analisis saya ini tiada kena mengena dengan urus niaga emas yang anda jalankan dan saya tidak akan bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan atau apa sahaja yang berkaitan dengan urusniaga anda. Ianya sebagai bahan rujukan dan panduan bagi mereka yang ingin mengetahui trend emas.

Okay berikut merupakan analisis pergerakan emas:
GOLD‏ (Spot) intraday: key ST resistance at 1115


Pivot: 1115.00

Our Preference: SHORT positions below 1115 with targets @ 1094 & 1085.

Alternative scenario: The upside breakout of 1115 will open the way to 1130 & 1140.

Comment: the immediate trend remains up but the momentum is weak.

Trend: ST Ltd downside; MT Bullish

Key levels Comment

1140** Horizontal resistance
1130** Intraday resistance
1115** Intraday pivot point
1105 Last
1094** Intraday pivot point
1085** Intraday support
1075** Intraday support

Tiada ulasan:

Catat Ulasan